Bilanţul României după Campionatele Mondiale de Seniori de la Doha

Autor:
Publicat: 17 May 2023, 10:05
email print

Echipa României, locul 7 la Campionatul Mondial pe Echipe, dar evoluție dezamăgitoare a sportivilor români în concursul individual.

Echipa României a ocupat locul 7 la proba pe echipe mixt la Campionatul Mondial din Qatar, fiind prima participare într-o astfel de competiţie. În primul meci, ţara noastră a reuşit să treacă de Bulgaria cu scorul 4-3, ca mai apoi, în următorul tur să fie învinsă de Franţa, campioana olimpică a probei, care la finalul concursul s-a clasat pe locul secund, după Japonia. În meciul din recalificări, echipa noastră a cedat în fata Marocului cu scorul de 4-2, după ce a plecat cu un deficit de 1-0 cauzat de lipsa unui judoka în categoria +90 kg.

Ocuparea locului 7 în probă pe echipe a asigurat practic calificarea pentru Jocurile Europei care vor avea loc anul acesta în perioada 21.06-02.07 la Cracovia-Małopolska.

La proba individuală, România nu a avut o evoluţie la fel de bună ca în probă pe echipe, nereuşind să cucerească vreo medalie. Primul intrat în concurs a fost judoka Borş Laris, categoria -66 kg, care a reuşit să treacă două tururi înainte de a fi învins de medaliatul cu bronz al categoriei, mongolezul Yondonperenlei Baskhuu.

La categoria -73 kg, ambii judoka prezenţi, Raicu Alexandru şi Şulcă Adrian au pierdut încă din primul meci şi astfel au fost eliminaţi din concurs.

La categoria -90 kg, orădeanul Creţ Alex a cedat în primul meci în fata azerului Murad Fatiyev, fiind şi el eliminat din concurs.

Fostul campion mondial şi vicecampion olimpic Gonzalez Asley, categoria -100 kg, a intrat în concurs în cea de a şasea zi. Veteranul judoka a reuşit să treacă în primul meci de indianul Avtar Singh fiind apoi învins, în Golden Score, de o mai veche cunoştinţă a sa, georgianul Varlam Liparteliani.

Ambii judoka aflaţi la categoria +100 kg, Croitoru Mircea şi Vlăduţ Simionescu, au pierdut în primul lor meci. De menţionat că sorţii i l-au scos în cale lui Simionescu pe cel mai puternic judoka al turneului, campionul mondial Tedy Riner.

La feminin, prima judoka intrată în concurs a fost piteşteanca Ivănescu Florentina, categoria -63 kg. Din păcate, aceasta a fost învinsă în primul meci de Chaewon Shin din Coreea de Sud.

La -70 kg, Moscalu Serafima a cedat în primul meci, o neatenţie în ultimele secunde fiind cauza principală a eşecului acesteia.

România încheie Campionatele Mondiale de la Doha, Qatar pe locul 35 din 99 de tari la proba individuală şi locul 7 la echipe mixt.

În urma acestor rezultate foarte slabe în concursul individual, domnul Florin Bercean, vicepreşedintele executiv al FRJudo, a fost însărcinat să facă o analiză a pregătirii loturilor masculine şi feminine olimpice ale României iar apoi să propună un plan pentru redresarea urgenţă a activităţii.

Distribuie articolul:
facebook twitter linkedin whatsapp