Cine este Alexandru Bologa, judoka nevăzător care a obținut medalia de bronz la Jocurile Paralimpice?

Autor:
Publicat: 27 August 2021, 23:08
email print

La categoria 60 de kilograme în competiția de judo, medalia de bronz a fost obținută de către Alexandru Bologa.

Născut la Derșida, în Sălaj, sportivul a adăugat în palmares o a doua medalie de bronz, prima fiind obținută la Jocurile Paralimpice din 2016, de la Rio. În ediția de atunci, Alexandru Bologa a fost cel mai tânăr participant. În ciuda problemelor medicale, sportivul nu a cedat niciodată în fața provocărilor. De la vârsta de trei ani a început să își piardă vederea, iar la 6 ani a orbit definitiv. „Prin terapiile efectuate, am reușit să ajung aici. Acest sport mi-a schimbat viața. Simt că pot trece peste orice obstacol și m-a făcut întotdeauna să fiu învingător”, a povestit Alexandru în cadrul unui interviu pentru Comitetul Paralimpic Român.

„A trebuit să învăț să fac față”

În cadrul unui interviu pentru Monitorul de Cluj, Alexandru Bologa a afirmat că situația sa medicală l-a făcut să învețe să facă față. „Am avut probleme de mic. De la 6 ani am rămas nevăzător complet. Mama a luat un microb în timpul sarcinii, care m-a afectat, iar ulterior, mi-am pierdut vederea definitiv. A trebuit să învăț să fac față acestei situații, dar având probleme de mic, chiar dacă nu atât de grave, m-am obișnuit așa. Eu așa știu lumea, așa o percep și cred că, cu toate că ai o dizabilitate, poți să faci ceva în viață.

”Ce presupune pasiunea pentru judo?

Alexandru Bologa a început să practice judoul în 2012, după organizarea unei selecții pentru nevăzători. Selecțiile aveau loc în mai multe centre destinate acestora, fiind organizate de antrenorii de la clubul Universitatea CSM Cluj. Antrenamentele pentru persoanele nevăzătoare se desfășoară normal, sportivii fiind tratați la fel ca și colegii lor care văd.„Eu îmi dau seama unde e adversarul, văd totul în minte. Îl simt când vine spre mine și știu ce vrea să facă. Când se duce cu piciorul în față, îmi dau seama ce urmează. Este ideal să simt intenția adversarului cu o fracțiune de secundă ȋnainte”, a explicat Alexandru pentru Transilvania Reporter.

„Nu e un fenomen, ci un sportiv care s-a integrat fenomenal”

Antrenoarea lui Alexandru, Gianina Andreica, are mereu cuvinte de laudă la adresa sportivului. „Alex nu este un fenomen, este un sportiv care s-a integrat fenomenal. E adevărat că este mai serios decât ceilalți pentru că el nu vede, nu fură tehnici. Tehnica el o face cel mai frumos, poate tocmai pentru că el vede cu ochii minții. Este o plăcere să antrenezi un astfel de sportiv. Eu îi spun ce trebuie să facă, iar el aplică perfect”, afirmă Gianina Andreica. Pe parcursul evoluției sale ca jukoda, Alexandru a fost antrenat și de către Tamaș Gergely.

Sursă text: Libertatea

Distribuie articolul:
facebook twitter linkedin whatsapp