Constantin Bordea a incetat din viata

By
Updated: July 23, 2018
Bordea Constantin-1

Federatia Romana de Judo anunta cu profund regret, incetarea din viata a profesorului si antrenorului emerit, domnul Constantin Bordea.

Nascut 13.04.1947, Valeni, jud. Vaslui Profesor de educatie fizica si sport, absolvent al FEFS Iasi 1969 si ICEFS Bucuresti 1974.

Dupa absolvirea facultatii, in septembrie 1969 a infiintat sectia de judo CSS “Unirea”, fiind angajat ca profesor, iar din 1975 a fost transferat in invatamantul superior la Catedra de Educatie Fizica din cadrul Institului Politehnic “Gh. Asachi”

In anul 1990 a ocupat functia de lector universitar si antrenor de judo la CS Poli Iasi.

In anul 2000 obtine diploma de doctor in Stiinte Pedagogice in cadrul INEFS Chisinau – Rep. Moldova. In acelasi an este atestat de catre MEN din romania “doctor” in Stiinte ale Educatiei.

Ca urmare a rezultatelor obtinute in activitatea de antrenorat si contributiei aduse la dezvoltarea judoului a primit titlul de “Antrenor Emerit” in 1993 din partea FR Judo.

A inceput sa practice judo din 1967 ca student in cadrul Clubului Sportiv “Universitatea”, iar in 1969 in urma examenelor sustinute obtine carnetul de antrenor si arbitru. In anul 1975, infiinteaza sectia de judo seniori in cadrul Clubului “Politehnica” unde au fost transferati sportivii de la CSS “Unirea”, care au absolvit liceul sau au promovat la seniori. Infiintarea sectiilor de judo in cadrul cluburilor CSS “Unirea” si CS “Politehnica” a reprezentat momentul de lansare a judoului de performanta si inalta performanta in Iasi.

La CSS “Unirea” a continuat activitatea pana in 1986 (in regim de cumul de functii) perioada in care a pregatit echipa de performanta cu obiectiv de a face trecerea sportiviilor catre CS “Poli” Iasi.

Intre anii 1972-1974 a fost nominalizat ca antrenor la lotul national de juniori. In 1973 a reprezentat Romania la Festivalul Mondial al Tineretului desfasurat la Berlin cu lotul reprezentativ. In continuare a condus delegatiile nationale in turnee internationale de sneiori si juniori dintre care amintim: Turcia, Germania, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Ucraina, Rep. Moldova si altele.

In paralel cu activitatea didactica si de antrenorat a desfasurat si sustinut o activitate stiintifica si metodica importanta prin publicarea unui numar de lucrari de specialitate (23), majoritatea din judo in cadrul unor simpozioane si edituri recunosctue in tara si strainatate.

A predat cursuri de baza din judo si specializarea precum si “Teoria si metodica antrenamentului sportiv” in cadrul FEFS Iasi, FEFS Suceava, Univ. “Stefan Lupascu” Iasi.

In 2003 pubilca cartea “JUDO – PERFECTIONAREA FUNCTIEI DE ECHILIBRU”, Ed. “Stefan Lupascu” Iasi.

Federatia Romana de Judo transmite sincere condoleante familiei si celor care l-au cunoscut. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!