IJF admite că Tasoev l-a bătut de fapt pe Riner în finala mondială de la Doha, recunoscând greșeala flagrantă de arbitraj. Florin Lascău prezintă scuzele în numele IJF!

Autor:
Publicat: 17 May 2023, 13:05
email print

Deoarece situaţia de arbitraj din finala categoriei +100 kg a născut polemici în lumea judoului mondial, Comisia de Arbitraj a IJF vine cu un comunicat care lămureşte şi stabileşte modul de punctaj pe viitor a unor astfel de tehnici. Mai jos aveţi comunicatul tradus integral:

În meciul din finala categoriei +100 kg a Campionatului Mondial de Judo din 2023, între sportivii Teddy Riner (FRA) și Inal Tasoev (AIN), a existat o situație în care nici arbitrul de pe saltea și nici Comisia de Arbitraj IJF nu au dat niciun punctaj.

Atacul lui Teddy Riner în judogi alb a fost blocat și contrat de Inal Tasoev în judogi albastru. Decizia a fost continuarea concursului, fără a se acorda punctaj pentru contraatac.

După competiție, ținând cont de regulile de arbitraj actuale și de opinia experților în judo, constatăm că ar putea fi acordat un punctaj pentru contraatacul lui Tasoev.

Prin prezenta, Comisia de Arbitraj IJF își cere profunde scuze pentru decizia luată și informează că acest tip de acțiune va fi punctat în viitor, urmând regulile actuale de judo.

De asemenea, Comisia de Arbitraj IJF analizează situațiile de shido și scorul de aur, pe care le considerăm ca fiind rezultatul unei lupte supratactice între judoka. În pregătirea Congresului IJF de la Doha, la începutul anului, federațiile naționale au fost rugate să depună propuneri tehnice, dar nu a fost primită niciuna.

Lucrăm constant pentru îmbunătățirea sistemului de arbitraj pentru a obține o transparență maximă și fair-play și după fiecare ediție a Jocurilor Olimpice analizăm și reformăm toate acele aspecte din arbitraj care trebuie să se adapteze la evoluția sportului, care maximizează transparența și fair-play-ul.

Florin Daniel LASCAU
Armen BAGDASAROV
Ki-Young JEON

Distribuie articolul:
facebook twitter linkedin whatsapp