Marius Vizer, intervenție fermă în scandalul sportivilor ruși: ‘Sportul este ultima punte. Poate fi un mesager pentru pace’

Autor:
Publicat: 5 February 2023, 20:02
email print

Pentru că sportul este despre corectitudine și performanțe, obținute în condiții de competiție liberă, pace, fair-play și, în final, prietenie între reprezentanții diverselor națiuni. Bravo Marius Vizer! ???

Cozmin Gușă


Articol iniţial (Solidnews.ro):

Președintele Federației Internaționale de Judo (IJF), Marius Vizer, a afirmat că sportul „poate fi un mesager al păcii și al unității” și nu poate fi divizat de „război și politică”, comentarii făcute într-un moment în care acceptarea sportivilor ruși și belaruși la JO e tot mai intens dezbătută, informează Mediafax.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a recomandat ca sportivii din cele două țări să fie excluși din sportul internațional de la invazia din Ucraina din februarie anul trecut, dar a trecut recent la „explorarea unei căi” pentru revenirea lor, deschizând potențial ușa pentru ca aceștia să concureze ca neutrali la Jocurile Olimpice de anul viitor de la Paris. Acest lucru a stârnit un răspuns furios în Ucraina și discuții despre un posibil boicot al Jocurilor Olimpice de la Paris 2024 din partea țării devastate de război și a unora dintre aliații săi europeni, deși CIO susține că „marea majoritate” a oficialilor din diverse organisme pe care le-a consultat îi susțin poziția sa și a avertizat că „un boicot este o încălcare a Cartei Olimpice”.

Poziția lui Vizer

Vizer, vorbind la ceremonia de deschidere a Grand Slamului IJF din capitala franceză, și-a expus poziția privind rolul sportului. „Războiul și politica nu pot diviza sportul și nu ne pot diviza pe noi”, a spus el, citat de insidethegame. „Sportul și religia aduc cele mai importante valori ale societății, care promovează principiile de respect, solidaritate și pace. Sportul este ultima punte, care astăzi, în confruntările din lume, poate fi un mesager pentru pace și unitate și poate lucra pentru reconciliere. Îmi doresc ca judo-ul să fie întotdeauna un simbol al păcii, un simbol al unității, solidarității și prieteniei în lume.”

Articol integral pe solidnews.ro

Distribuie articolul:
facebook twitter linkedin whatsapp